Arrangementer, foredrag, underholdning Forår 2024

16. JANUAR

18.30: Hedeland Sportsrideklub serverer Kylling i karry med ris og grønt.

19.30: ” Nye og gamle sange” fra Højskolesangbogen

Det er oppe i tiden med fællessang, og nu er turen også kommet til Vindinge.   Vi skal i aften synge sange fra Højskolesangbogen. I den 19. udgave er der ikke færre end 151 nye sange. Til at spille og synge for, har vi fornøjelsen at have besøg af Morten Grimstrup, underviser på Roskilde Festival Højskole. Kom og vær med til at synge både nye som gamle sange fra den berømte sangbog, sammen med Morten.

23. JANUAR

18.30: Støtteforeningen serverer Frikadeller med stuvet hvidkål og brød

19.30: Foredrag om Vatikanstaten af præst Tina Buchwald

Tina Buchwald er uddannet præst på 27. år i Blistrup ved Gilleleje. Hun er både til Händel og elektronisk musik.

Hun har skrevet 9 bøger. Hendes store interesse er dog stadig Vatikanet, Rom og pavehistorien. Foredraget vil blive underbygget med mange flotte billeder fra Vatikanstaten og Peterskirken.

30. JANUAR

18.30: Vindingekoret serverer Partyskinke med stuvede ærter og gulerødder

19.30: På ski til Sydpolen v/ Gregers Gjersøe

Gregers Gjersøe er oprindeligt uddannet pilot. Efter sin pensionering manglede han nogle udfordringer. Hvad gør man så for at få oplevelser?

Da Gregers aldrig før har stået på ski, vælger han at udfordre sig selv med en skitur tværs over Grønlands indlandsis. Grønland har altid stået hans hjerte nær, hvilket også vil fremgå af hans beretning. Førnævnte tur var således opvarmning til hans store mål – at gå til Sydpolen, hvilket han gjorde i år 2000 – 2001.

Gregers fortæller levende, hvordan man næsten mærker den antarktiske kulde, gennem de mange flotte billeder fra turen.

6. FEBRUAR

18.30:  Roskilde Delingsførerforening serverer Koteletter i fad med tilbehør

19.30: Menighedsrådet præsenterer: Mennesket bag fjendens uniform  v/ Søren Peder Sørensen

Hen mod slutningen af Anden Verdenskrig strandede tusinder af tvangsudskrevne ungarske soldater og deres familier i Danmark, hvor de skulle gøre tjeneste som Hitlers hjælpetropper under den tyske besættelse. De var nødstedte, fortvivlede og bange mennesker. Et lyspunkt midt i krigens mørke var de kontakter og venskaber, der opstod mellem danskerne og ungarerne i de mange sogne, hvor de opholdt sig. Det tændte et håb for ungarerne, da de vendte hjem til et kommunistisk diktatur og til mange års undertrykkelse.
Hør baggrunden for, at der ved Lønborg Kirke i Vestjylland, næsten 80 år senere, er rejst en mindesten, hvor ungarerne siger tak til sognet for, at ”det modtog og så mennesket bag fjendens uniform”. Foredraget er en stærk påmindelse om, at i krig er alt ikke sort eller hvidt. En fjende kan blive din ven. Vi møder Gud i vores medmenneske, og derfor skal vi elske vores næste. Foredragsholderen har i årevis forsket i historien i danske og ungarske arkiver, har skrevet flere bøger om emnet, hvoraf én er oversat til tysk og ungarsk. Han har modtaget den ungarske stats fortjenstmedalje i guld for sin forskning af den ukendte historie om de ungarske soldater i Danmark under Anden Verdenskrig.

Denne aften er der GRATIS adgang!

13. FEBRUAR

18.30:  Kreative Tanter serverer Forloren Hare med kartofler

19.30:  GENERALFORSAMLING

Hermed indkaldelse til ordinær generalforsamling tirsdag den 13. februar kl. 19.30.

Forslag som ønskes forelagt generalforsamlingen til vedtagelse, skal være bestyrelsen i hænde senest 30. januar 2024. Dagsorden med eventuelle forslag offentliggøres på hjemmesiden senest 6. februar.

Efter generalforsamlingen får vi besøg af virksomheden ”Senior Sikker”. Vi er tre kvinder, der er og har været ansat i politiet og aller senest som efterforskere af økonomisk kriminalitet. Vores største ønske er at klæde de ældre borger bedre på, så de ikke bliver snydt og udsat for bedrageri.

Det er vores erfaring, at der mangler udbredelse af viden på området, særligt om hvordan de kriminelle arbejder, men også om, hvordan man sikrer sig selv bedst muligt mod svindel i en digital hverdag. Derfor har vi stiftet Senior Sikker, hvor vi taler på egne vegne baseret på vores egne erfaringer, både fra vores arbejdsliv, men også privat. Vi tilbyder et foredrag om, hvordan man som ældre bedst sikrer sig i forhold til tricktyveri, bedrageri og indbrud. Vi kommer med konkrete eksempler på, hvordan gerningsmændene arbejder og tips til, hvordan du bedst undgår at blive snydt og indbyder til en åben dialog.

27. FEBRUAR

18.30: Hedeland Sportsrideklub serverer Nakkesteg med det hele

19.30: Foredrag om virksomheden “Carmen Curlers”

Marianne Christensen har haft et forrygende arbejdsliv i spændende virksomheder.  Carmen Curlers var en oplevelse ud over det sædvanlige.

Marianne kan fortælle om mange spændende episoder i Carmen Curlers i perioden 1968-1972, hvor hun først var ansat i eksportafdelingen og senere som sekretær for den adm. Direktør.

Det har garanteret ikke været kedeligt!

5. MARTS

18.30:  3.A serverer deres livret

19.30:  ”Krydderiernes historie” ved antropolog Pia Lund Poulsen

Her vil vi høre, hvordan opdagelsesrejsende for mere end 500 år siden drog ud i verden på jagt efter krydderier, som var mere værd end det pureste guld. Det siges, at peber er krydderiernes konge og kardemomme er krydderiernes dronning. Pia Lund Poulsen vil fortælle os om krydderiernes lange rejse fra Sydøstasien til Europa.

Krydderiernes historie er lang og blodig. Den handler om opdagelseslyst, magt og ære. Portugiserne satte sig for at finde den direkte søvej til de eftertragtede krydderier – peber, muskatnød og kanel –     og Spanien fulgte efter. Kendte opdagelsesrejsende som Vasco Da Gama, Columbus og Magellan får deres plads i verdenshistorien. Det blev begyndelsen på de europæiske kolonimagter, som forsynede hjemmemarkedet med kaffe, kakao, tobak og sukker.   

12. MARTS

18.30: 7. X serverer noget spændende.

19.30: ”Hellere dø af grin end af stress” ved Gunnar Ørskov

Foredraget handler om ¤ de mange valg, vi skal gøre – ¤ alle de bekymringer, der aldrig kommer ¤ om at få indfriet sine  forventninger, – det giver overskud ¤ uindfriede forventninger giver underskud – og du vælger selv!

Hvordan beskytter vi os selv i en overkommunikeret verden – Hvor ligger de sande værdier – Hvad gør vi ved det – Hvordan finder jeg mit liv og eget overskud?

Om at miste fokus, at komme til at leve andres liv, hvordan man får sagt nej og blive elsket alligevel. At se det gode liv sammen med den/dem man holder af. At få sagt det man mener til dem, der kan ændre det. Først når det er ude af munden, kan det høres.

19. MARTS
18.30: Finere Mænd serverer Hjemmelavet suppe med brød
19.30: ”Hvor rock og jazz møder operaen” ved Kiki Brandt og Mikkel Grue

Denne aftens musik er en ”koncert”, hvor amerikansk og nordisk pop-, rock- og lied- musik mødes og krydres undervejs i koncerten af et par kendte italiensksprogede arier, – alt sammen i nyfortolkninger af den klassiske sanger, Kiki Brandt og den rytmiske guitarist, Mikkel Grue.
Kiki og Mikkel er begge uddannet fra Det Fynske Musikkonservatorium.
Koncerten vil tage udgangspunkt i Amerikanske, tyske og nordiske sangskrivere, som bl.a. Dyland, Raitt, Cohen, Linnet, Nielsen m.fl.
Sangene, som de har valgt til denne aften, er sange, der egner sig til ro og eftertænksomhed.